Terry Hayes: Nevem Pilgrim

 

“A KÖNYV “ , ami minden embernek aki olvas, egyszer a kezébe kerül. A KÖNYV, ami olvasás után a kedvenc lesz, A KÖNYV, ami a legméltóbb helyet fogja elfoglalni a polcon, A KÖNYV, ami mellett, ha elmegy az ember csodálattal fog ránézni, és azt gondolja, hogy ezt a történetet soha nem fogja elfelejteni! Számomra a Nevem Pilgrim, az "A KÖNYV"!

Olyan katartikus élmény volt minden oldala, ami biztos, hogy soha megy ki a fejemből! Az egyik legkomolyabb és legszínvonalasabb történetet olvashattam el! Csak és kizárólag pozitív jelzőkkel tudom illetni és órákat tudnék még beszélni erről a könyvről! Van az az érzés egy könyvvel kapcsolatban, amikor egy történetnek minél előbb a végére akarsz érni, hogy megtudd mi az igazság, és van az amikor nem érdekel a vége, mert minden fejezete olyan izgalmas, hogy attól rettegsz ennek könyvnek sajnos előbb utóbb vége lesz! Az utóbbi a Nevem Pilgrim!

A könyv 16% kedvezménnyel elérhető a BOOK24 online könyváruházban!

https://goo.gl/ZSWcsc

 

Titkosszolgálat, háború, gyilkosság, terrorizmus, vallás, politika. Minden szerepel benne. Egy ilyen történetet megírni nem egyszerű, pláne úgy nem, hogy ne váljon unalmassá, triviálissá. 740 oldalról beszélünk, ami nem egynapos “munka” , és egyszerűen nem találok benne hibát, minden oldal, minden mondat, minden szó a legtökéletesebben van elhelyezve. Intenzív az elejétől a végéig.

" A vér folyni kezdett, és a jobb szem látását félig elhomályosította. Érezte, hogy az őrült hüvelykujja az orr és a szemgolyó között mozog. A szaracén félrenyomta a szemgolyót, megtalálta a szemet az üregben tartó izmokat, és egymás után átvágta őket. "

Megismerhetünk számos országot, számos várost, ami gyönyörűen és sokszor brutálisan van jellemezve, és mégsem érződik belőle, hogy már elég, túl sok a "halandzsa" haladjunk végre a történettel! Olvasni akarod!
A történet főszereplője egy visszavonult ügynök, fedőnéven Pilgrim. (Számos másik néven is ismertté válik a könyvben). Egy brutálisan meggyilkolt testet találnak egy savval teli kádban. Ben Bradley vezeti a nyomozást, és segítségül hívja Pilgrimet. Innen indul a történet, ezután számos időugrás következik, (itt meg kell jegyeznem, hogy ez abszolút nem zavaró, sőt, kifejezetten a történet előnyére szolgál) amiben megismerhetjük Ben és Pilgrim történetét, hogyan ismerték meg egymást. Hogyan lettek jó barátok. A titkosügynök múltja is szerepet kap ami által megtudhatjuk, hogy került a “rendszerbe”, miért vonult vissza, miket kellett megtennie, ezáltal némi betekintést nyújt számunkra egy rideg és kemény világba.

A történet másik, és elég fajsúlyos szereplője Szaracén, egy arab 15 éves fiú története. A kisfiú imádott apját nyilvánosan kivégezték, ezáltal a még gyermeki lélekben elindult a bosszú iránti vágy. A következő 20 évben háborúból háborúba ment, rengeteg fájdalom érte, ami miatt egyre jobban érezte, hogy Allah-nak terve van vele. Egy olyan csapást készül mérni Amerikára, ami teljes pusztulást hoz! És innen kezdődik a versenyfutás az idővel! Pilgrimnek vissza kell térnie, már nem csak egy segítő lesz a történetben! Az idő túlságosan kevés, a tét hatalmas, a támadót senki sem ismeri, az ügynök pedig egyedül van!

" A nevem nem Ramón, és ezt jól tudja. De azt is tudja, hogy egészen mostanáig az ország egyik legjobban álcázott titkosszolgálatának a tagja voltam, tehát valószínűleg Ramón Garcíára utalt a névvel. "

Olyan érzelmi mélységekbe vezet el minket Tarry Hayes ebben a történetben, hogy sok esetben csak némán nézünk magunk elé.
Sokszor elgondolkodtam, hogy vajon egy valós történetet olvashattam, vagy egy fikciót, úgy gondolom ez nem teljes egészében egy kitaláció! De ezt már döntse el mindenki maga!
Az elmúlt évtized legjobb könyvét olvashattam!

Fülszöveg:

A ​Pilgrim egy olyan ember fedőneve, aki nem létezik. Egy gazdag amerikai család fogadott gyermekeként valaha az amerikai titkosszolgálat kémtevékenységében működött közre. Mielőtt névtelen nyugdíjasként eltűnne, meghatározó könyvet ír a törvényszéki orvostanról.

E könyv azonban kísértetként tér vissza hozzá. Ennek alapján akad a nyomára Ben Bradley, a New York-i detektív, aki elviszi egy lepusztult szállodai szobába. Ott egy kádnyi savban egy nő holtteste hever, akinek vonásai eltűntek, fogai hiányoznak, ujjlenyomatai sehol. Tankönyvi gyilkosság ez – és maga Pilgrim írta a könyvet.

Ezt követően a szokatlan és emberpróbáló nyomozás nyaktörő versenyfutássá válik az idővel, hogy Amerika megmenekülhessen az összeomlástól. Pilgrim útja egy mekkai nyilvános lefejezéstől egy elzászi náci haláltáboron és a Hindukus pusztaságán át egy török tengerpart elhagyott romjaihoz vezet, hogy megtalálja azt az arctalan férfit, aki megdöbbentő tömeggyilkosságra készül Istene nevében.

Terry Hayes újság- és forgatókönyvíró. Ő írta a Mad Max 2 forgatókönyvét. Társszerzőként részt vett a Halálos nyugalom történetének megírásában, és közreműködött a Mad Max 3, valamint számos TV-film elkészítésében. Összesen több mint húsz filmes és televíziós díjat kapott.

A Nevem Pilgrim az első regénye.